De HR-manager wordt een architect
20 févr. 2015

 

Zeg nooit zomaar HR-manager tegen een HR-manager. De taken van deze vrouw of man zijn absoluut niet meer dezelfde als enkele jaren geleden. Niet dat de titel maar meteen moet worden veranderd maar het woord HR-architect zou in veel gevallen misschien beter op zijn plaats zijn. Sowieso speelt hij/zij een andere rol dan in het jaar 2000.

 

Organisatiestructuren moeten permanent worden aangepast aan de markten die je met je bedrijf wil bedienen. En vaak wijkt men af van het klassieke organigram.

 

Ook het personeel doet op een andere manier dan vroeger een beroep op de HR-dienst en zorgt voor een complexere situatie. Iemand wil een andere wending geven aan zijn loopbaan, wil op wereldreis of weer een ander wil gebruik maken van werkkrediet. Het personeel wil dus versnellen en vertragen naar een tempo dat het zelf wil. Het gevolg is dat de HR-manager die complexere omgeving moet kunnen managen en de complexer wordende wetgeving moet kunnen implementeren. Veranderingen binnen het personeelskader bijhouden en nadien opnieuw kunnen integreren.

 

Om het overzicht te houden zijn op maat gemaakte softwaretools niet meer weg te denken. Ook om het opleidingsbeleid binnen de onderneming af te stemmen op een nieuwe realiteit. Kennis is soms al achtergehaald zodra de opleiding achter de rug is. De zogenaamde “learning agility” is aan de orde. Het kennen op zich moet worden verbonden met andere vormen van kennis, vaak opgepikt via het internet in communities allerhande, groepen die zich kunnen vinden rond eenzelfde onderwerp. Meer nog dan vroeger “bouwt” de HR-manager met aangepaste software tools een beleid op basis van een organisatiestructuur in verandering. Een woord als HR-architect is dus absoluut niet vergezocht en kan misschien meteen een gooi doen naar “woord van het jaar 2015”.